Sachertorte

05:29 Stéphanie 0 Comments



Ik hou van bakken. 
Bakken geeft me een goed en rustgevend gevoel. 
Ik bak vooral op dagen dat ik me niet zo lekker voel in mijn vel. 
Maar ook op verzoek.

Zo ben ik een tijdje geleden gevraagd om een verjaardagstaart te maken om mee te trakteren op school. 
Ik koos voor het basisrecept van een Sachtertorte en heb deze op geheel mijn eigen manier bewerkt ! En het moet gezegd; ik was behoorlijk trots op het eindresultaat!

Ik maakte hiervoor twee dunne biscuits ( dit is handiger dan 1 grote te maken en die dan te moeten doorsnijden met het risico dat hij uit elkaar valt)
De abrikozenjam heb ik vervangen door veenbessenjam. 
Niet iedereen is te vinden voor de smaak van veenbessen maar dit is een goedje dat ik erg heb weten appreciëren tijdens mijn verblijf in Zweden. 
Ik maakte hiervoor twee dunne biscuits ( dit is handiger dan 1 grote te maken en die dan te moeten doorsnijden met het risico dat hij uit elkaar valt)






Een Sachertorte is een taart uit Wenen, die door Franz Sacher in 1832 is bedacht. Franz Sacher was op dat moment leerling in de keuken van een Weense politicus. Die gaf hem de opdracht om een droge, compacte en vrouwelijke taart te bedenken.
Natuurlijk was chocoladetaart geen nieuwigheid meer, maar wat deze taart zo bijzonder maakte was de abrikozenjam en de dikke laag chocoladeglazuur. 

Voor de échte Sachertorte wordt voor het glazuur drie verschillende soorten chocolade gebruikt. De chocoladesoorten zijn een goed bewaard geheim.
Ikzelf heb voor mijn glazuur donkere, zwitserse chocolade gebruikt. 

Om af te sluiten geef ik jullie het recept voor Sachertorte nog even mee.

Deeg
125 gram pure chocolade (in stukjes), 
125 gram koude boter, 
150 gram poedersuiker, 
6 eidooiers en 6 eiwitten
merg van één vanillestokje, 
100 gram suiker, 
150 gram bloem

Abrikozenglazuur
In een pannetje 250 gram abrikozenjam met 2 eetlepels bruine rum aan de kook brengen, onder voortdurend roeren. Twee à drie minuten laten doorkoken, tot een gladde massa ontstaan is. Door een zeef halen en warm verder verwerken.

Chocoladeglazuur
In een schaal 300 gram suiker, 175 ml water en 175 gram pure chocolade (in stukjes) aan de kook brengen. Voortdurend roeren. Daarna de hitte beperken en vijf minuten laten koken, wederom onder voortdurend roeren. Van het vuur halen en nog één minuut roeren, tot het mengsel enigszins is afgekoeld. Direct verder verwerken. Bij het uitgieten de bodem van de schaal niet leegschrapen.

Bereiding
De oven voorverwarmen op 200 °C. De randen van een springvorm goed invetten en met bloem bestuiven. De bodem met bakpapier bekleden.
De chocolade au bain-marie laten smelten en daarna iets laten afkoelen, onder voortdurend roeren. De boter met een handmixer in ongeveer één minuut schuimig roeren. Op de laagste stand de poedersuiker toevoegen. Daarna nog twee minuten op de hoogste stand mixen, tot de massa licht van kleur en schuimig is. Eén voor één de eidooiers toevoegen en daarna de gesmolten chocolade en het vanillemerg toevoegen.
De eiwitten met de suiker opkloppen, echter niet te stijf. Ongeveer ¼ van de eiwitmassa door de chocolademassa roeren. De rest van het eiwit voorzichtig door de massa spatelen, zodat nog kleine witte stukjes zichtbaar blijven. De bloem in twee porties zeven boven de massa en er door spatelen. Het deeg gelijkmatig in de springvorm verdelen. Gedurende 45 minuten bakken in het midden van de oven.
De taart doorsnijden en vullen met abrikozenglazuur. De twee helften weer op elkaar zetten en de taart met de rest van de abrikozenglazuur bedekken. Het glazuur koud laten worden, zodat het gelijkmatig en stevig wordt.


In Wenen serveren ze dit met Schlagobers. Dit is slagroom geklopt met vanillesuiker in plaats van kristalsuiker. Meestal drinken ze er koffie of cappuccino bij. 

Smakelijk !











You Might Also Like

0 reacties: